Leestijd: 3 minuten
Fruit, groenten en andere voedingsmiddelen in de koelkast bewaren, is de beste manier om ze langer goed te houden. Vaak heb je gewoon de tijd niet om elke dag vers voedsel te kopen. En je wilt uiteraard geen voedsel weggooien. Je verse producten veilig en lang bewaren is dus goed voor je portemonnee én voor je gezondheid. Lees onze tips om te weten hoe je al dat voedsel goed bewaart.
Welk voedsel bewaar je waar in de koelkast?
Als je voedsel goed bewaart, kun je er langer van genieten. Als je het in het juiste deel van de koelkast legt, of dat nu in het deurvak of in de groentelade is, behoudt het zijn waardevolle voedingsstoffen en smaak langer.
Welk voedsel moet in het VRIESVAK?
Een vriesvak is heel handig: je kunt er bijna alle groenten invriezen, behalve variëteiten met een hoog watergehalte, zoals uien of tomaten. Vlees of vis kun je gemakkelijk invriezen in de oorspronkelijke verpakking van de supermarkt – of in een geschikt bakje als het voedsel vers van de markt komt.
Wat moet in de FRUIT- en GROENTELADE?
De FreshBox+ fruit- en groentelade is speciaal ontworpen voor sla, groenten en fruit. In dit vak blijven paprika's, tomaten of komkommers knapperig.
Wat bewaar je ONDERIN DE KOELKAST?
Het onderste deel van de koelkast is het koudst – ideaal dus voor delicate vis, worst of vlees. Daarom zijn veel koelkasten van Whirlpool uitgerust met de aanpasbare MultiFreshBox. Je kunt kiezen uit verschillende temperatuurinstellingen om specifieke voedingsmiddelen te bewaren, zoals vis en vlees (+0/2°C) of zuivel (+2/3°C). Deze lade is ook ideaal om voedsel geleidelijk te ontdooien.
MIDDEN VAN DE KOELKAST
Het middengedeelte van de koelkast is bijzonder geschikt voor zuivelproducten zoals room of yoghurt.
Welk voedsel moet BOVENIN DE KOELKAST?
Dit deel is ideaal om vooraf bereide gerechten te bewaren.
BOVENSTE DEURVAKKEN
In het bovengedeelte van de koelkastdeur heerst de mildste temperatuur. Dit is dus de ideale plaats voor confituur, eieren en boter, naast citrusvruchten, die niet tegen koude kunnen.
MIDDENSTE DEURVAKKEN
Blikjes, flesjes of sauzen zoals ketchup of mayonaise passen goed in het middengedeelte van de deur.
Wat bewaar je in het ONDERSTE DEURVAK van de koelkast?
Of het nu gaat om limonade, melk of sinaasappelsap, het onderste deurvak biedt ruimte en is ideaal om dranken in flessen of in kartons te bewaren.
Waarom fruit in de koelkast bewaren?
Je kunt fruit veilig op kamertemperatuur in de keuken bewaren. Maar rijp fruit kan snel bederven. Dat bewaar je dus beter in de koelkast. Hou fruit zoals appels, peren, pruimen en perziken van elkaar gescheiden. Ze geven namelijk ethyleengas af, waardoor andere vruchten of groenten sneller rijpen en bederven. En ook, koop fruit van het seizoen. Het is dan goedkoper, gezond en bijzonder rijk aan vitaminen en mineralen. Je kunt de meeste vruchten ook invriezen, behalve fruit zoals watermeloenen, bananen, pruimen, kersen en druiven.
CITROENEN
Bewaar citroenen koel bij een temperatuur van 5 tot 10°C. Ze zijn maximaal twee weken houdbaar.
DRUIVEN
Druiven blijven op een koele plek twee tot vier dagen goed bij kamertemperatuur. In de koelkast zijn ze ongeveer één week houdbaar. Haal ze zo'n twintig minuten op voorhand uit de koelkast, zodat het aroma vrijkomt.
PRUIMEN
Onrijpe pruimen blijven op kamertemperatuur een dag of twee goed. Bewaar onrijpe pruimen niet in de koelkast om het rijpingsproces niet te onderbreken. Leg rijpe pruimen in de groente- en fruitlade van je koelkast en eet ze onmiddellijk op. Ze blijven daar twee tot maximaal zeven dagen goed.
PERZIKEN
Perziken kun je ongeveer vier dagen bewaren op een koele plek, zoals de kelder. In de koelkast blijven ze ongeveer één week goed, maar dit kan de smaak beïnvloeden.
PAPAYA'S
Rijpe (voor 80% geel gekleurde) papaja's kun je tot één week in de koelkast bewaren. Trouwens, zelfs als de papaja zacht is, is hij nog goed.
MELOENEN
Niet helemaal rijpe meloenen die nog niet zijn aangesneden blijven bij kamertemperatuur verder rijpen, en bij koele temperaturen zelfs twee weken, afhankelijk van hoe rijp ze zijn. Bewaar meloenen niet onder 5°C, want ze bederven snel als je ze daarna op kamertemperatuur brengt. Eet aangesneden of rijpe meloenen zo snel mogelijk: in de koelkast verliezen ze snel hun aroma en kunnen ze de smaak van ander voedsel overnemen.
MANGO'S
Onrijpe mango's kunnen nog drie tot vijf dagen op kamertemperatuur rijpen. Rijpe mango's zijn hoogstens twee dagen houdbaar.
KIWI'S
Rijpe kiwi's kun je enkele dagen op kamertemperatuur bewaren. Wil je ze langer bewaren? In een plastic zakje in de koelkast blijven ze nog twee tot drie weken goed. In het zakje verliezen de kiwi's minder vocht en blijven ze langer vers.
POMPELMOEZEN
Bewaar pompelmoezen in de fruitschaal bij een temperatuur van ongeveer 15°C. Je kunt ze tot drie weken bewaren.
KERSEN
Kersen blijven op een koele plek één tot twee dagen goed, en langer in de koelkast.
AARDBEIEN
Aardbeien kun je het best meteen opeten, want enkele uren na het plukken verliezen ze hun aroma al. Is dat niet mogelijk? Bewaar ze dan gedurende maximaal twee dagen ongewassen en afgedekt op een koele plek of in de groentelade van de koelkast. Doe ze wel in platte bakjes om de vruchten niet te pletten.
BANANEN
Bananen zijn zeer gevoelig voor koude. Bewaar ze daarom niet in de koelkast, maar op kamertemperatuur.
AVOCADO'S
Onrijpe avocado's moeten op kamertemperatuur worden bewaard. Maar als je het fruit niet meteen wilt eten, kun je het maximaal een week in de koelkast bewaren: dat onderbreekt het rijpingsproces. Als je maar een halve avocado in de koelkast wilt bewaren, gebruik dan de helft met de avocadopit. De pit bevat enzymen die de vrucht langer goed houden. Bewaar de avocado zo mogelijk alleen tot hij zacht begint te worden, daarna bederft hij vrij snel.
ABRIKOZEN
Abrikozen zijn op een koele plek één tot drie dagen houdbaar. In de koelkast blijven ze iets langer goed, maar dat kan de smaak beïnvloeden.
APPELS
Appels kun je het best in afsluitbare foliezakjes in een koele, donkere ruimte bewaren. Maak gebruik van zakjes met verluchtingsgaatjes. Dit voorkomt dat de appels uitdrogen: het rijpings- en verouderingsproces wordt vertraagd en ze blijven langer goed. De groente- en fruitlade van de koelkast is ook ideaal als je er geen andere groenten of ander fruit in bewaart. Door het ethyleengas dat appels afgeven, komt het rijpingsproces op gang en bederven de andere vruchten sneller.
ANANAS
Ananassen worden geoogst wanneer ze rijp zijn; ze rijpen dus niet achteraf. Bewaar een ananas binnen, op een koele plek bij 10 tot 12°C. Bewaar een ananas niet lang in de koelkast, anders krijgt de vrucht zwarte vlekken en bederft ze.
*Gebaseerd op gewichtsverlies en visuele kwaliteit van veelvoorkomend(e) fruit en groenten. Interne testprocedure.
Waarom groenten in de koelkast bewaren?
Verse groenten bevatten de meeste voedingsstoffen en zijn gezond. Koop ze daarom zo vers mogelijk en verwerk ze onmiddellijk. Je kunt de meeste groenten gedurende enkele dagen op een koele, donkere plek bewaren. De groentelade van de koelkast is ideaal. Sommige groenten reageren op ethyleengas. Daarom mag je ze niet bewaren met fruit of groenten (zoals appels of tomaten) die net dat gas afgeven. Bewaar geurige groenten zoals uien niet naast geurgevoelige voedingsmiddelen (zoals boter of citrusvruchten). Deze laatste kunnen het aroma namelijk overnemen.
UIEN
Lente-uien blijven op een koele, donkere plek tot twee maanden en gewone uien tot acht maanden goed.
TOMATEN
Verse tomaten zijn gevoelig voor koude. Bewaar ze daarom niet in de koelkast, maar bij kamertemperatuur op een donkere plek. Groenten die in de warmte van de zon gedijen, kunnen in de koelkast hun intensieve aroma verliezen en na verloop van tijd hard worden.
SPINAZIE
Spinazie is geen groente om te bewaren. Na een dag verliest spinazie al snel gevoelige bestanddelen door blootstelling aan licht en zuurstof. Je kunt spinazie het best op een donkere en koele plek bewaren, zoals in de groentelade van de koelkast.
ASPERGES
Bewaar asperges alleen zo kort mogelijk in de koelkast. Als je ze ongeschild in een vochtige doek wikkelt, blijven asperges twee tot drie dagen vers in de groentelade van de koelkast.
SELDER
In huishoudfolie verpakte stukken selder blijven tot één week goed in de groentelade van de koelkast. In een vochtige doek gewikkelde, gewassen selder is in de groentelade van de koelkast vier dagen houdbaar.
SLA
Sla kun je het best in een plastic zakje in de groentelade van de koelkast bewaren.
PAPRIKA'S
Paprika's raken beschadigd als je ze bij temperaturen onder 7°C bewaart. Temperaturen boven 13°C bevorderen dan weer het rijpingsproces. Je kunt ongewassen paprika's het best in een plastic zakje in de koelkast bewaren. Gekoeld zijn ze ongeveer vijf dagen houdbaar.
WORTELEN
Wortelen verliezen snel hun vocht. Bewaar verse wortelen daarom niet samen met andere groeten, want die trekken het vocht eruit. Wortelen zijn tot een week houdbaar in de groentelade van de koelkast.
KOOL
Kool blijft lang goed in een koele kelder. Je moet wel regelmatig nagaan of er geen rotte plekken ontstaan. Halve kroppen zijn tot twee weken houdbaar in de koelkast.
AARDAPPELEN
Ook aardappelen kun je in grote hoeveelheden wekenlang bewaren. Een koele, vorstvrije, droge en donkere kelder of opslagruimte is goed. De optimale bewaartemperatuur ligt tussen 7 en 10°C.
KOMKOMMERS
Als je de komkommer binnen één tot twee dagen verwerkt, kun je deze bewaren in een geperforeerd plastic zakje. Verwerk je de komkommer pas later in de week? Bewaar deze dan in de groentelade van de koelkast.
CHAMPIGNONS
Verse champignons bederven snel en moeten daarom zo snel mogelijk worden verwerkt. Champignons blijven tot vier dagen vers in de koelkast en je kunt ze het best onderin leggen.
BROCCOLI
Broccoli bederft heel snel en mag maar kort worden bewaard. Geperforeerde plastic folie is ideaal om een relatief hoge luchtvochtigheid te handhaven en de houdbaarheid te verlengen. Broccoli blijft twee tot drie dagen goed als je deze koel en donker bewaart in de groentelade van de koelkast.
BLOEMKOOL
Bewaar bloemkool met de roosjes naar beneden om te voorkomen dat er vuil in komt en de roosjes beschadigd raken. Verwerk je de bloemkool niet binnen de dag na aankoop? Bewaar deze dan twee tot drie dagen uit het licht, bij voorkeur in de groentelade van de koelkast.
AUBERGINES
Bewaar aubergines op een koele plaats, maar niet in de koelkast. Ze zijn maximaal een week houdbaar bij een temperatuur van 10 tot 13°C en dus niet geschikt om gedurende langere tijd te bewaren.
Zuivel bewaren in de koelkast
CHOCOLADE
Bewaar chocolade niet in de koelkast, maar op een koele, droge plek. Hoge of schommelende temperaturen veroorzaken een grijze uitslag.
MELK
Melk moet worden bewaard bij 4°C. Net als alle andere zuivelproducten (yoghurt, kwark ...) kan melk ook de geur van citroenen, uien en vlees overnemen.
KAAS
Kaas die sterk ruikt, moet worden verpakt. Kaas mag je niet lang in de buurt van melk en room bewaren, omdat deze de smaak kunnen overnemen. Let op de vervaldatum. De optimale bewaartemperatuur is 5 tot 6°C.
BOTER
Boter neemt snel de geur en smaak van andere voedingsmiddelen over. Sluit de verpakking daarom goed. Je kunt boter het best bewaren in het botervakje van de koelkastdeur. Daar blijft hij zacht.
Vlees en gevogelte, vis en eieren bewaren in de koelkast
VIS
Vis bederft gemakkelijk omdat er veel eiwitten en water in zitten. Daarom moet je vis zo snel mogelijk na aankoop bereiden en eten. Je kunt vis gedurende korte tijd in de koelkast bewaren, in een glazen of porseleinen schaal en afgedekt met huishoudfolie, in het koudste deel van de koelkast of in de speciale MultiFreshBox.
VLEES EN GEVOGELTE
Bewaar vlees en gevogelte in hun oorspronkelijke verpakking tot je ze bereidt. Bewaar voedsel waarvan de verpakking is geopend, in folie, in een waterdicht plastic zakje of in een luchtdicht bakje om te voorkomen dat het uitdroogt. Leg vlees en gevogelte altijd in het koudste deel van de koelkast of in de speciale MultiFreshBox.
EIEREN
De poreuze schaal absorbeert snel vreemde geuren. Bewaar eieren daarom nooit samen met sterk ruikend voedsel zoals uien. Bewaar eieren altijd met de punt naar beneden. Een bewaartemperatuur tot 8°C is optimaal. Leg eieren in het daarvoor bestemde vak in de koelkastdeur. Niet gekoeld blijven kippeneieren de eerste drie weken na het leggen goed. Je kunt ze tot vier weken na het leggen eten. Gekookte eieren zijn zo'n twee tot vier weken houdbaar.
Kruiden bewaren in de koelkast
Verwerk je de kruiden niet onmiddellijk? Wikkel ze dan in een vochtige doek of doe ze nat in een plastic zakje. Als je een hele bos hebt, kun je ze het best als snijbloemen in een glas water zetten. Als je de kruiden op deze manier in de koelkast bewaart, blijven ze enkele dagen vers.
Welkom bij Whirlpool, waar welzijn thuis begint.