Leestijd: 3 minuten
Meal prep is erg populair en dus een heuse trend. Eigenlijk houdt meal prepping in dat je maaltijden vooraf bereidt en die bewaart. Dat is dikwijls handig: je vindt niet altijd wat je lekker vindt in de kantine, je verdraagt bepaalde voedingsmiddelen niet, je volgt een dieet of wilt snel even snacken in de fitnesszaal ... Bovendien bespaar je ook nog eens tijd en geld. In dit artikel lees je wat meal prepping inhoudt en wat er allemaal bij komt kijken.
Wat is meal prep?
Meal prep is de afkorting voor het Engelse "meal preparation" (meal = maaltijd; preparation = bereiding). Het draait dus allemaal om maaltijden vooraf bereiden. Zo kun je maaltijden koken voor één dag, voor enkele dagen, of zelfs voor een hele week. Je kunt complete gerechten klaarmaken of afzonderlijke ingrediënten om achteraf toe te voegen.
De voordelen van meal prep
Met meal prepping hou je een gezond dieet beter vol. Je weet namelijk precies wat en hoeveel je eet, waar je ook bent. En dat is tegenwoordig een pluspunt: steeds meer mensen hebben last van voedselintolerantie en bovendien bevatten kant-en-klare maaltijden meestal veel zout en suiker of bewaarmiddelen en smaakversterkers. Met meal prep weet je dus niet alleen precies wat je eet, maar je geeft ook minder uit. Je hoeft onderweg niet te stoppen in dure snackbars of restaurants, want je hebt je eten al bij je. Bovendien verbruik je minder elektriciteit als je je kooktoestellen niet zo vaak aanzet. Zo kun je met de Cook4 functie van de Whirlpool oven eenvoudig tot vier verschillende maaltijden tegelijk bereiden zonder dat de smaken of aroma's zich vermengen. En ook het milieu vaart er wel bij. Een meevaller dus! Je koopt alleen wat je werkelijk klaarmaakt. Zo verspil je geen voedsel en gooi je minder afval weg dan wanneer je grotere verpakkingen zou kopen.
Voedsel dat zich goed leent voor meal prepping
Kies voor voedsel dat samengaat als je vooraf wilt koken om een evenwichtige maaltijd te bereiden. De basisingrediënten van een goede maaltijd zijn verschillende groenten, eiwitrijk voedsel zoals vlees, vis of tofu en bijgerechten zoals rijst, aardappelen of noedels. Er zijn veel voedingsmiddelen die zich goed lenen voor meal prepping, maar andere dan weer helemaal niet. Sla invriezen is bijvoorbeeld geen goed idee. De blaadjes worden slap en bederven. Gelukkig is het voedselaanbod dat perfect is voor meal prep heel ruim. Kies gewoon voor etenswaren die goed samengaan. Zo zorg je voor afwisseling zonder dat je al te veel verschillende ingrediënten hoeft te bereiden.
Alles wat je nodig hebt voor meal prep
Om je vooraf bereide gerechten optimaal te bewaren en mee te nemen, heb je geschikte bakjes nodig. Zo zijn er bijvoorbeeld voedseldozen met verschillende compartimenten. Je kunt dan verschillende voedingswaren toch gescheiden in dezelfde doos meenemen. Speciale bakjes voor in de microgolf zijn extra handig, want je hebt geen aparte kommen nodig om het voedsel op te warmen. Maar je kunt ook gebruikmaken van oude weck- of confituurpotten om je vooraf bereide maaltijden te bewaren en mee te nemen.
MEAL PREP - STEL EEN WEKELIJKS SCHEMA OP
Kies de gerechten die je wilt eten voor je aan de slag gaat. Sta er ook bij stil of de maaltijden die je wilt bereiden praktisch zijn om ze later op de week te nuttigen. Ben je meer thuis, op kantoor of veel onderweg? Zijn er toestellen om je maaltijd op te warmen? Of is het een goed idee om gerechten te bereiden die je ook koud kunt eten? Heb je tijd voor een stevige maaltijd of alleen maar voor een snelle snack? Zorg in ieder geval voor voldoende afwisseling. Meal prepping moet leuk blijven: een week lang dezelfde stoofpot eten is dat niet.
MEAL PREP - Boodschappen doen en vooruit plannen
Weet je wat je wilt koken? Ga na wat en hoeveel je nodig hebt en maak je boodschappenlijstje. Jij weet het beste waar je alle nodige producten kunt kopen. Ben je van plan om maaltijden voor een lange periode te klaar te maken? Bouw dan een routine in. Kies eerst waar je je aankopen zult doen en leg daarna vaste winkel- en kookdagen vast. Zaterdag is doorgaans een ideale dag om boodschappen te doen. Zo kun je de verse ingrediënten onmiddellijk verwerken op zondag.
MEAL PREP - Koken en bewaren
Maak voldoende tijd vrij om je wekelijkse meal prep plan op te stellen, het liefst op een vrije dag. Op zondag heb je vast een moment om je maaltijden zonder stress te bereiden. Probeer al je gerechten in één keer klaar te maken. Zo hoef je de keuken maar één keer proper te maken en weet je dat je er de komende week geen omkijken meer naar hebt. Zodra alle maaltijden klaar zijn, hoef je ze alleen nog in dozen te doen en te bewaren. Of je de gerechten in professionele voedseldozen of in luchtdichte weckpotten doet, maakt niet uit. Hou in ieder geval rekening met de houdbaarheid van de verschillende maaltijden. De meeste gerechten blijven drie tot vier dagen goed in de koelkast, maar er zijn uitzonderingen. Eet zeevruchten, vis of spinazie binnen één tot twee dagen. Zet het vooraf bereide voedsel in ieder geval onmiddellijk in de koelkast zodra het is afgekoeld.
Hoelang kun je voedsel in de koelkast en in de diepvriezer bewaren?
Maak je maaltijden voor een lange periode klaar? Dan kun je grotere hoeveelheden bereiden voor meerdere maanden. Gekookte rijst blijft in de vriezer lang goed, bijvoorbeeld. Deel de rijst eerst wel op in porties. Anders krijg je een grote bevroren klomp.
Als je grote hoeveelheden eten vooraf bereidt, heb je nogal wat ruimte nodig. Een ruime diepvries is dan ideaal. Maar als je de vriezer vaak opent, komt er meer vocht in. En dat kan leiden tot meer ijsafzetting. Diepvriezers met een NoFrost functie zijn daarom aan te bevelen. Deze vriezers voorkomen ijsvorming op de binnenwanden en besparen je het vervelende taakje om het toestel te ontdooien.
Meal prep - Tips om aan de slag te gaan
- Altijd dezelfde smaak word je al snel beu. Probeer verschillende kruiden uit als je gerechten vooraf bereidt. Zo kun je in een handomdraai totaal verschillende gerechten met dezelfde basisingrediënten klaarmaken.
- Sprenkel wat extra vierge olijfolie van hoge kwaliteit over je opgewarmde gerechten om gezonde vetten binnen te krijgen. Combinaties zoals olijfolie met pepers geven je maaltijd een aparte toets.
- Als je maaltijden voor lange periodes bereidt, is het handig om een zekere basisvoorraad ingrediënten in huis te hebben. Zo kun je elk gerecht op het moment zelf op smaak brengen. Lang houdbaar voedsel zoals noten, ingevroren bessen of gedroogd fruit zijn bijzonder geschikt hiervoor.
- Als je voedsel gescheiden bewaart, behoudt het zijn smaak beter. Hiervoor zijn er speciale bewaardozen met verschillende compartimenten. Heb je die niet? Doe je eten dan gewoon in lagen in een weckpot. Dat is even goed.
- Doe het vooraf bereide voedsel onmiddellijk in je bewaardozen. Zo koelt het veel sneller af dan in de hete pan.
- Haal bevroren voedsel de dag tevoren uit de diepvriezer en laat het in de koelkast ontdooien. Zo kun je het de volgende dag sneller opwarmen.
Welkom bij Whirlpool, waar welzijn thuis begint.