Leestijd: 3 minuten
Stomen is heel zacht voor het voedsel en ideaal als je een gezond dieet volgt. Je eten zal je dankbaar zijn als je het met zoveel zorg bereidt. Als je kookt met stoom, blijven de vitamines en aroma’s optimaal behouden. Wil je ook de wonderlijke wereld van stomen ontdekken? Ga dan voor een oven van Whirlpool met stoomfunctie – meer heb je niet nodig. En met onze tips word ook jij een heuse "stoomchef".
De voordelen van koken met stoom
Stomen is niet voor niets een van de zachtste manieren om gerechten te bereiden. De voedingsstoffen en vitaminen blijven tijdens het proces namelijk grotendeels behouden. Als je het eten gewoon kookt, spoelt het water veel mineralen weg. Maar als je het stoomt, blijven de meeste erin zitten. Koken met stoom is ook handig om je voedsel te laten garen en toch krokant te houden. In heet water kan het al snel te gaar zijn als je er even niet bij bent. Stomen is dan ook milder voor je eten. Broccoli is hier een uitstekend voorbeeld van. Gestoomde broccoli raakt niet overkookt, behoudt zijn frisgroene kleur en blijft tegelijkertijd ongelooflijk aromatisch en krokant.
Ook vlees en vis behouden al hun smaak en de aroma’s komen helemaal tot hun recht. Overtollig kookvocht is er niet én je gebruikt minder zout. Zout is een smaakversterker en we doen het vaak royaal op ons eten als dat helemaal is platgekookt. Als je eten daarentegen stoomt, proef je de natuurlijke smaken van het voedsel veel beter en hoef je er veel minder zout op te doen. En zeker ook een pluspunt, koken met stoom is een lust voor het oog: de kleuren van je eten schitteren in al hun pracht. Met het juiste toestel kun je ook verschillende gerechten tegelijk stomen. Zo bespaar je moeite én tijd.
Koken met stoom, hoe werkt dat?
Het basisprincipe van stomen is eenvoudig: het water wordt verwarmd tot het kookt. De waterdamp die vrijkomt, stijgt en gaart het voedsel.
Wil je op de klassieke manier met stoom koken? Doe dan gewoon een beetje water in een kookpot. Plaats het eten vervolgens in een vergiet of in een mand boven het water. Zet ten slotte het deksel op de kookpot en let erop dat het goed sluit. Zodra het water kookt, werkt de stijgende waterdamp in op het voedsel. De temperatuur van de stoom bedraagt 100°C. Deze manier van koken staat ook bekend als stomen onder normale druk.
Een kookpot met inzetstukken die je gewoon in de winkel koopt, is al voldoende om aan het stoomkoken te slaan. Maar je kunt ook voor een speciale snelkookpan gaan. De temperatuur in zo’n pan kan door de verhoogde druk tot wel 120°C oplopen, waardoor je eten sneller gaart. En dat is nog maar het begin. Koken met stoom biedt namelijk een waaier aan mogelijkheden.
Koken met stoom gecombineerd met warme lucht
Combistoomovens bundelen de voordelen van stomen met die van een oven. In de oven kun je natuurlijk grotere hoeveelheden voedsel bereiden dan in een kookpot. De gecontroleerde omgeving in de oven stoomt je gerechten ook gelijkmatiger. Je favoriete recepten krijgen zo een heerlijke twist en komen er altijd perfect uit.
De stoomfunctie is bovendien ideaal om je voedsel heel geleidelijk te ontdooien. En ook om voorwerpen steriel te maken, zoals babyflesjes, fopspenen en glazen potten om yoghurt in te bereiden of voedsel in te bewaren.
Ook deeg rijst optimaal dankzij het warme, vochtige klimaat in de oven. Als je kookt met stoom en warme lucht, komen je broodjes, brood, gebraad én gevogelte perfect uit de oven. Het brood is dan krokant van buiten en luchtig van binnen, terwijl het vlees zeer mals blijft.
Moeiteloos thuis koken met stoom dankzij de W Collection stoomovens van Whirlpool
Met de W Collection ovens van Whirlpool kun je koken met drie verschillende niveaus. En dat is ideaal als je verschillende soorten voedsel wilt klaarmaken. De stand "Hoog" (75% stoom) is ideaal voor delicate geroosterde vis, "Gemiddeld" (50% stoom) zorgt voor mals vlees of perfect geroosterde groenten, terwijl "Laag" (25% stoom) geschikt is om cakes, koekjes en brood te bakken.
Zo bak je gemakkelijk gezond, luchtig en krokant gebak of gaar je een hele vis perfect.
Er zijn ook microgolfovens met een stoomfunctie. Die zijn dan weer bijzonder geschikt om kleinere maaltijden snel, maar gezond te bereiden.
Stomen: tips & tricks
Koken met stoom is niet ingewikkeld. Integendeel, je haalt er eenvoudig en snel goede resultaten mee. Wil je het beste halen uit je kookpot, stoomkoker of combistoomoven? Lees dan zeker onze eenvoudige maar doeltreffende tips en tricks.
- Snij de ingrediënten in even grote stukken, zodat ze gelijkmatig garen.
- Leg de stukjes een beetje uit elkaar om de stoom gelijkmatig te laten circuleren.
- Doe wat bouillon of wijn in de kookpot, voor een bijzondere toets. Zelfs een schijfje citroen of sinaasappel brengt je gerecht lekker op smaak. Doe geen bouillon of wijn in je stoomkoker/stoomoven, en ook geen zout of kruiden. Werk indien mogelijk af met enkele kruiden.
- Experimenteer met verschillende kruiden. Leg gewoon een bosje kruiden in het stoommandje. De circulerende stoom neemt de aromatische stoffen op en brengt ze over op je voedsel.
- In principe heb je geen olie nodig om te koken met stoom. Maar om de in vet oplosbare vitaminen zoals vitamine A, D en E optimaal te laten opnemen, kun je het gestoomde gerecht aanvullen met een beetje olie van hoge kwaliteit.
- Wees voorzichtig als je een stoomkoker opent, want er kan hete stoom uit ontsnappen. Het is dan ook een goed idee om ovenhandschoenen of pannenlappen te gebruiken. Zo bescherm je jezelf tegen de hete stoom.
- Koken met stoom is geweldig om voedsel op te warmen. Je eten blijft heerlijk sappig en droogt niet zo snel uit als in een conventionele oven.
Koken met stoom, een gezond alternatief
Meer dan duizend jaar geleden werd in het oude China al voedsel bereid met stoom. Bij ons is deze zachte methode weer helemaal in – terecht, zoals we hebben aangetoond. Of je nu eten wilt stomen in een kookpot, in de microgolf of in de combistoomoven: we wensen je veel stoomplezier. Smakelijk!
Welkom bij Whirlpool, waar welzijn thuis begint.