Leestijd: 3 minuten
Wat als we onze woning zo konden inrichten dat we een gelukkiger en gezonder leven leiden, net omdat we weten hoe stilte ons welzijn positief beïnvloedt? Maar hoe bepalen we hoeveel stilte goed voor ons is? We ontdekken de fascinerende antwoorden in een nieuw neurowetenschappelijk onderzoek dat Lab of Misfits in opdracht van Whirlpool heeft uitgevoerd.
De experimentele fase van de studie van Lab of Misfits
Voor het experimentele deel van de studie voerde Lab of Misfits primair neurowetenschappelijk onderzoek uit op een steekproefgroep van 106 deelnemers uit Frankrijk en Italië. De onderzoekers zetten online een brede waaier aan psychoanalytische experimenten op om de reactie op visuele en auditieve stimuli te meten. Ook namen ze speciale tests af om onbewuste waarnemingen en neigingen te ontdekken.
Hoeveel stilte hebben we nodig om ons zo goed en gezond mogelijk te voelen? Het antwoord: het is voor iedereen anders. Daarom zochten Lab of Misfits en Whirlpool met een experiment naar de variabelen die bepalen hoe we geluid en stilte waarnemen – en hoe deze perceptie ons welzijn kan beïnvloeden.
De proefpersonen werden geïnterviewd en kregen de vraag om verschillende tests uit te voeren. Zo wilden de onderzoekers meer achterhalen over een reeks facetten van hun levensstijl en nagaan of een van die facetten op een relevante manier samenhing met hun beleving van geluid. De onderzoekers namen 16 variabelen onder de loep die allemaal maatstaven voor welzijn kunnen zijn: onder meer leeftijd, inkomen, hoeveelheid lichaamsbeweging, persoonlijkheidstype en zelfs pendelgewoontes (woon-werkverkeer). Het onderzoek toonde aan dat niet elk van deze welzijnsfactoren op een betekenisvolle manier verband hield met geluid. Sommige waren wel doorslaggevend voor de manier waarop we geluid waarnemen.
Als stilte zou kunnen spreken: hoe geluid ons emotionele en fysieke welzijn beïnvloedt
Uit de studie van Lab of Misfits bleek dat het geluid waaraan we dagelijks worden blootgesteld een effect heeft op ons emotionele en fysieke welzijn. Toch is de notie van geluid op zich complexer dan ze op het eerste gezicht lijkt. Beau Lotto van Lab of Misfits legt uit waarom: “We ervaren drie belangrijke types van geluid in ons leven. Er is het relatief continue externe achtergrondgeluid, zoals dat van verkeer in de stad. Daarnaast bestaat er sporadisch geluid dat onderbrekingen veroorzaakt. En ten slotte is er wat we 'interne ruis' noemen, ons onvermogen om ons te concentreren – vaak omschreven als 'geroezemoes'. In onze studie gingen we na hoeveel mensen last ondervonden van deze types.”
Het verband tussen geluid en stress
De onderzoekers ontdekten dat hoe meer last je hebt van geluid, hoe meer stress je voelt. Dat was vooral zo bij interne ruis. Er bleek een rechtstreeks verband te bestaan tussen beide: als je er minder last van hebt, ondervind je ook minder stress. Ook bestaat er een sterk verband tussen de hoeveelheid interne ruis en het stressniveau. Lotto beschrijft dit verband en merkt op: “Het krachtigste voorteken van stress is interne ruis – zowel het niveau als de gevoelens die dit geroezemoes losmaakt. Onze bevindingen suggereren dat mensen die minder gestrest zijn, minder stilte nodig hebben (en omgekeerd).”
Aan de andere kant lijkt het erop dat de wereld waarin we leven steeds hectischer, zenuwslopender en luidruchtiger wordt. Maar wat kunnen we eraan doen?
Het huis: een gedempte cocon van rust
We hebben geen controle over de geluiden van de buitenwereld, maar we kunnen ons huis wel als een oase van stilte en rust inrichten.
Onze woning is de ideale omgeving om een cocon van stilte te scheppen waar we ons kunnen terugtrekken om het geluid van onze gedachten en de wereld om ons heen te beheersen, te beluisteren of te dempen. Thuis kunnen we op veel manieren voor meer stilte zorgen: door stillere huishoudapparaten te kiezen, door de tv uit te zetten als we niet kijken of door geluiden te dempen met gordijnen en tapijten. Geniet van de stilte om je heen en voel hoe je innerlijk tot rust komt.
Kijk je er ook al naar uit om de verkwikkende kracht van een stiller huis te ontdekken?
Welkom bij Whirlpool, waar welzijn thuis begint.